FESTIVAL

O festivalu

Vukovar Film Festival - festival podunavskih zemalja, organizirali smo s namjerom da doprinesemo kulturnoj obnovi u Domovinskom ratu razorenom gradu.

Dunav je nakon Volge druga najduža rijeka u Europi, a sa svojih 2 888 km najduža je rijeka u Europskoj uniji. Geografski gledano Vukovar se smjestio na polovici dužine toka Dunava. Na taj način simbolično povezuje sve zemlje kroz koje protječe rijeka, a i one koje se nalaze na 50 km od jedne i druge obale Dunava.

Tematsko opredjeljenje festivala na filmove iz podunavskih zemalja logično je povezano s Vukovarom kao centrom hrvatskog dijela zajednice podunavskih regija. Kulturološki utjecaji širili su se Dunavom od pamtivijeka. Budući da je VFF jedini filmski festival ove regije, na međunarodnom planu želimo povezati filmaše podunavskih zemalja, čije su kinematografije danas među najvitalnijima na svijetu.

Odlična prihvaćenost prvog festivala od strane građana Vukovara, stanovnika regije i svih vodećih medija potvrda je da ideja filmskog festivala u Vukovaru itekako ima smisla.

Tu leži odgovor na pitanje zašto još jedan festival. Zar bi trebalo ukinuti sve nogometne lige i ostaviti samo vječiti derbi jer je on jedini posjećen? Naravno da ne, ljudskom biću i ovoj civilizaciji za podizanje svijesti potrebni su i sport i kultura i ono što zovemo duhovnim životom.

Drugi Vukovar Film Festival proširili smo u svim smjerovima i produžili na pet dana. Zadržavamo atraktivnost projekcija na šlepu i uvodimo prikazivanje filmova u Ružičkinoj kući. Ove godine prikazujemo više od 50 filmova. Uvodimo natjecateljske kategorije, a stručni žiri izabrat će najbolje filmove u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog igranog te dokumentarnog filma iz zemalja podunavske regije.

U programu 'Svijet' prikazujemo pobjednike velikih festivala poput ovogodišnjeg laureata berlinskog festivala 'Elitne postrojbe' (Tropa de Elite), filmove velikih redatelja te najnovije kino hitove.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Rumunjska i prikazujemo 5 zanimljivih naslova iz te najvitalnije kinematografije Istočne Europe.

Program 'Matineje' namijenjen je najmlađima, a ulaz je slobodan.

Za nešto starije ljubitelje animiranog filma prikazujemo 'Dragulje Zagreb filma', osam filmova Zagrebačke škole crtanog filma uz našeg jedinog dobitnika Oscara - Vukotićevog 'Surogata'. Filmove je selektirao talijanski filmski teoretičar Giannalberto Bendazzi.

U suradnji s Restartom iz Zagreba organizirali smo radionicu dokumentarnog filma, čija je namjera da preraste u kontinuiranu školu dokumentarnog filma u Vukovaru.

Filmski festivali podižu turističko zanimanje za mjesta i regije u kojima se održavaju, a Vukovar, Dunav, Srijem i Istočna Slavonija imaju to 'Nešto' što se ne može opisati riječima. Može se samo doživjeti. 

Zahvaljujem svim gledateljima, našem partneru gradu Vukovaru, svim sponzorima, prijateljima festivala, djelatnicima Discoverya i volonterima bez kojih festivala ne bi bilo.

Rijeka filmova dolazi!

Igor Rakonić
direktor festivala