Izdvojene novosti
Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Detaljnije PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! Detaljnije POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! Detaljnije REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA  REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA Detaljnije Psi, dobitnici canneske Palme,  na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Psi, dobitnici canneske Palme, na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Detaljnije

Edukativni program

DODATNA DOGAĐANJA

DUNAVSKA SCENARISTIČKA RADIONICA 

28.08.2013.- 1.09.2013. Ružičkina kuća 

Dunavska scenaristička radionica se održava u sklopu Vukovar film festival od 2009. godine. Mentorica I voditeljica je hrvatska dramaturginja I scenaristica Irena Krčelić., suosnivačica scenarističke radionice Palunko iz 2002. godine, pod vodstvom Hrvatskog filmskog saveza. Radionica Palunko slavi svoju desetu obljetnicu. Dunavska scenaristička radionica je besplatna petodnevna radionica.

Radionica daje budućim scenaristima mogućnost intenzivnog rada na razvoju scenarija za kratke filmove. Scenaristi imaju podršku i vodstvo mentorice te pomoć profesionalaca filmskih djelatnika koji nazoče festivalu. Radionica se održava u okolini koja potiče na inovativnost I kreativni rizik. Svake se godine u lipnju raspiše natječaj za sudionike koji se objavljuje u svim medijima. Zainteresirani prijavljuju svoju kratku priču na slobodnu temu. Ove godine uvodimo naprednu radionicu za sve one koji već imaju gotov scenarij za kratku priču a kojeg će s mentoricom dorađivati na radionici.

Mentorica Krčelić bira petero polaznika koji će tijekom radionice razvijati scenarije. Osnovni je kriterij pored kvalitete i originalnost njihove priče. Uz cjelodnevno pisanje te pretakanje ideja u pravi filmski scenarij, polaznici gledaju filmove iz festivalskog programa, razgovaraju s filmašima gostima te prolaze jedinstveno filmofilsko iskustvo.

FESTIVALSKA RADIONICA- OD IDEJE DO REALIZACIJE 

28.08.-1.09. 2013. Hrvatski dom Vukovar 

Nova radionica 'Od ideje do realizacije' namijenjena je mladim filmašima koje zanima područje filmske i televizijske režije i produkcije. U petodnevnom radu polaznici će naučiti od ideje stvoriti konkretnu priču. Učit će pisati režijske koncepcije, razrade i sinopsise, a s produkcijske strane odrediti jakosti i slabosti projekta, istražiti potencijalne financijere, proučiti tržište, napraviti marketinški plan te plan distribucije projekta. Koristeći te elemente napravit će produkcijsku studiju projekta i razvijati vještine njena prezentiranja u paru redatelj-producent.

 Najbolja produkcijska studija napravljena u paru redatelj-producent bit će odabrana naknadno od strane organizatora festivala i realizirana tijekom radionice na 8. Vukovar film festivalu, 2014. godine.

Tijekom radionice polaznici će imati mogućnost vidjeti razne produkcijske studije i njihovu filmsku realizaciju. Također će razgovarati s voditeljima o njihovim iskustvima te se upoznati s festivalima, marketima i pitching forumima diljem Europe.

Radionica 'Od ideje do realizacije' besplatna je za sve polaznike kojima je osiguran smještaj s hranom tijekom njena polaženja. U radionici mogu sudjelovati svi mladi zainteresirani za film i televiziju, a dogovorena je i suradnja s polaznicima Kino kluba Vukovar.

Voditelji radionice su studenti Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Marko Dugonjić, student FTV režije i Mija Matasović, studentica produkcije. Članovi su i MMC Studio kreativnih ideja Gunja gdje svoje stvaralaštvo bilježe dugi niz godina. 

FILMSKA AUTORSKOPRAVNA RADIONICA-PRAVNI ASPEKTI FILMSKE PRODUKCIJE

28.-29. 08. (srijeda, četvrtak) 10 -12 h- Hotel Lav, dvorana Bauer

Voditelj: Stribor Jurčić, autorskopravni specijalist 

Ova stručna radionica prilagođena je sudionicima edukacijskih programa Festivala i usmjerena na detektiranje konkretnih autorskopravnih i drugih pravnih problema (stvarna i osobna prava, žig i dr.) na koje kao autori, umjetnici izvođači ili producenti nailaze u svojim filmskim projektima, ali namijenjena je i svima onima koje zanima ova iznimno intrigantna tematika o kojoj rijetko imaju prilike čuti, a kamo li pitati i diskutirati.

Pegazov pristup razvoju audiovizualne i drugih autorskih djelatnosti je specifičan i jedinstven u hrvatskim okvirima, ali i šire, budući da stručnjaci Pegazovog savjetničkog i edukacijskog autorsko- pravnog tima mogu biti samo oni koji uz svoje nužne opće pravne kvalifikacije imaju i praktično autorskopravno iskustvo i - što je posebno značajno - bogato autorsko iskustvo.

Voditelj ove stručne radionice ostvario se kao autor scenarija dugometražnih filmova, brojnih likovnih rješenja, live & TV formata te književnih djela koja na kreativan način povezuje sa svojim osnovnim autorskim područjem - glazbom. Sva ta autorskopravna, autorska i edukacijska iskustva napokon se zaokružuju i povezuju u autorsko- pravnoj literaturi koja popunjava veliku prazninu koja u tom aspektu postoji već dugi niz godina.

Uvid u rezultate tih kreativnih i pravnih dosega, sudionici ove radionice moći će besplatno dobiti kroz dva dvosatna interaktivna druženja obogaćena brojnim živim glazbenim, ali i filmskim i vizualnim primjerima tijekom vukovarskog filmskog festivalskog vikenda.Ova stručna radionica, organizirana iz slavonskog inata - bez potpore HAVC-a, Ministarstva kulture RH i sl., namijenjena je različitim vrstama umjetnika koji sudjeluju u filmskoj produkciji - prije svega autorima - piscima filmskih priča, predložaka i adaptiranih književnih djela, scenaristima, redateljima, filmskim producentima, autorima filmske glazbe, snimatelji, fotografima, filmski novinarima i kritičarima, ali i glumcima, pjevačima, plesačima i drugi umjetnicima izvođačima, kao i poduzetnicima - bilo da sudjeluju u produkciji audiovizualnih djela kao producenti, distributeri, ulagači, sponzori, voditelji marketinških kampanja i sl. ili su samo korisnici audiovizualnih djela.

Autorskopravna agencija Pegaz Auctoritas već godinama, kao jedina u Hrvatskoj, sustavno podržava filmsku djelatnost - kao pravni zastupnik produkcije, kao autorska podrška, kao producent ili kombinacija toga... 

EDUKACIJSKA RADIONICA KREIRANJA VIZUALNOG IDENTITETA FILMSKIH LIKOVA 

Powered by: 

31.08.-1.9.2013. Hrvatski dom Vukovar 

Od 11-13 sati

Edukacijska radionica kreiranja vizualnog identiteta filmskih likova po prvi put se održava ove godine. Traje dva dana, a vodi je gospođa Slavica Šnur, profesionalna šminkerica koja je radila na brojnim filmovima               ( domaćim i stranim). Cilj radionice jest svakoga zainteresiranog za filmsku umjetnost upoznati s vizualnim kreiranjem filmskog lika. Postojat će scenarij s određenim likovima koji će se kreirati uz pomoć kreativnog tima. Između ostalog tu su maske i kostimi. Maske i kostimi su jedne od oruđa pomoću kojih glumac ulazi u lik te ostvaruje autentičan izgled glumca. To uključuje varijaciju izgleda koji se odnose na različite okolnosti, emocije te situacije I slično. Radionica je otvorena za javnosti te je besplatna za sve polaznike. 

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA STOP ANIMACIJA 

28.08. 2013.- 1.9. 2013. Ružičkina kuća 

Radionica animiranog filma STOP ANIMACIJA za najmlađe održava se po prvi put na Vukovar film festivalu. Vode je dvojica hrvatskih filmskih redatelja i scenarista gospodin Ivan Salaj te gospodin Zvonimir Rumbolt. Glavni cilj radionice jest upoznati djecu ( dob između 7-12) s osnovama stvaranja filma te s filmskim elementima u globalu, no i stjecanje praktičnog znanja potrebnog za kreiranje animiranih filmova uz pomoć dostupnih sredstava, poput digitalne kamere i osnovnog uređivačkog softwarea na kompjuteru. Radionica traje 6 dana u blokovima od po 4 sata. Zamišljena je s dvojicom voditelja koji će raditi paralelno s dvije grupe djece a maksimum je 20 polaznika. U suradnji s gradom Vukovarom informirat će se nastavnici osnovnih škola s područja ne bi li s programom radionice upoznali djecu te njihove roditelje. Radionica je besplatna. 

PREDSTAVLJANJE-MEĐUNARODNI FESTIVAL KRATKOG FILMA OBERHAUSEN

30.08.2013., 10H, Hotel Lav, dvorana Bauer


Kratki je film još uvijek primarni izvor inovacije u svijetu filma-polje eksperimenta u kojemu se kristalizira budućnost kinotečnog izričaja. Današnji diverzitet forme, tema i dostupnosti jest veći no ikada. Međunarodi festival kratkog filma Oberhausen dio je toga polja preko 50 godina, kao katalizator i primjer suvremenih mijena, forum za otvorene rasprave, otkrivatelj novih trendova i talenata te jedan od najvažnijih institucija kratkog filma.  U ovom programu Rwinhard W. Wolf prezentira selekciju kratkih filmova koji povezuju različitosti žanrova i stilova. Svi filmovi ciklusa koji će se prikazivati sudjelovali su nedavnom internacionalnim natjecanjima Međunarodnog festivala kratkog filma Oberhausen. 

Nagradna igra Filmofeel
Partneri festivala
Vidi sve sponzore
Kontakt
Sve informacije možete dobiti u Press centru Vukovar Film Festivala, od 28.kolovoza do 1.rujna (od 09h do 18h) u Hotelu Lav, Strossmayerova 18, 32000 Vukovar.

Telefon: +385 (0)32 443 114 Telefon: +385 (0)32 443 105 Telefon: +385 (0)32 443 118 Telefon: +385 (0)32 443 106 Faks: +385 (0)32 450 057 E-mail: press@vukovarfilmfestival.com
Online kontakt
Prijašnji festivali 1. Vukovar Film Festival 2. Vukovar Film Festival 3. Vukovar Film Festival 4. Vukovar Film Festival 5. Vukovar Film Festival 6. Vukovar Film Festival