Izdvojene novosti
Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Detaljnije PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! Detaljnije POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! Detaljnije REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA  REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA Detaljnije Psi, dobitnici canneske Palme,  na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Psi, dobitnici canneske Palme, na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Detaljnije

POBJEDNICI 7.VUKOVAR FILM FESTIVALA

01.09.2013. 21:42:55
POBJEDNICI 7.VUKOVAR FILM FESTIVALA

Rumunjska Poza djeteta, hrvatski U braku sa Švicarcem i njemačko- azerbajdžanski film Ljuljačka za grobara pobjednici 7. Vukovar film festivala!

Članovi žirija u sastavu Đelo Hadžiselimović, Predrag Miki Manojlović i Branko Šomen donijeli su odluku o pobjednicima 7. Vukovar film festivala!

Jednoglasno su se složili:

Zlatni šlep i otkup prava za hrvatsku distribuciju za najbolji dugometražni igrani film pripada filmu „Poza djeteta“, rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera.

„Teška, mračna, tužna priča iz života dvaju obitelji koji se isprepliću nakon tragične prometne nesreće dramatično oslikava stanje društva u kojem se radnja događa sa svim univerzalnim prepoznatljivostima današnjeg vremena: nemoćne ponosne skromnosti siromašnih, bahatosti i beskrupuloznosti bogatih, manipulacije, korupcije, izdaje i pohlepe. A sve kroz očajničku borbu roditelja- jednih koji su izgubili dijete i drugih koji se bore da ga ne izgube.“, riječi su žirija.

 

Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film i novčana nagrada o 500 eura 7. Vukovar film festivala pripada filmu „ Ljuljačka za grobara“ azerbajdžanskog redatelja Elmara Imanova, nastao u njemačko produkciji. Pokrovitelj nagrade je PBZ card American Express.

„ Dirljiva priča o ocu, stolaru koji pravi mrtvačke lijesove i hendikepiranom sinu oslikava surovost vremena i prostora u kojem se događa. Naoko grubi očev odnos prema bolesnom sinu oslikava njegovu nemoć u trajnoj borbi sa životnim nedaćama a istodobno je svakim svojim detaljem izraz očajničke ljubavi i brige za vlastito dijete“, stoji u obrazloženju žirija!

 

Zlatni šlep i novčana nagrada od 1000 eura za najbolji dokumentarni film pripadaju hrvatskom filmu redatelja Arsena Oremovića, filmu „U braku sa Švicarcem“. Pokrovitelj nagrade je PBZ card American Express.

„Otvoren i beskompromisan u iznošenju surove istine o neravnopravnoj borbi malih ljudi s moćnim bankama i potpunom ignoriranju države da im pritom pomogne, ovaj film je istodobno dramatičan dokument istine i potresna slika sudbine cijelih obitelji. Zasigurno će ostati zabilježen kao trajno svjedočanstvo jednog vremena u kojem je država zaboravila brinuti o samoj sebi.“

 

Žiri je predložio a direkcija Festivala prihvatila da se prvi put od ove godine uvede Nagrada Krsto Papić za poseban, pojedinačni doprinosu svim kategorijama u hrvatskom filmu. Jer je i sam Krsto Papić uvijek bio beskompromisan autor koji je s posebnim, suvremenim senzibilitetom otvarao nove vidike filmskog izričaja i pomicao granice filmske forme u kategorijama igranog i dokumentarnog filma za koje je po cijelom svijetu dobivao brojne nagrade.

Zato je odlučeno da Nagrada Krsto Papić ove godine pripadne glumcu Goranu Navojecu za ulogu u filmu „Visoka modna napetost“ Filipa Šovagovića koji je u ovom zaigranom eksperimentu uspio spojiti smijeh i suze naših svakodnevnih sudbina.

 

„ Ovogodišnji 7. Vukovar film festival prikazao je dosad rekordnih 87 filmova na čak osam lokacija, ugostio 5 filmskih radionica, zabavio sa čak 4 velika koncerta. Ugostili smo preko 50 gostiju vezanih uz film a programski i lokacijski rast išao je i sa rastom medijske pojavnosti. 8. Vukovar film festival  ići će kontinuiranom uzlaznom putanjom kako je to običaj kod svih entuzijastičnih projekata.“, kratki je osvrt organizatora festivala!.

 

Nagradna igra Filmofeel
Partneri festivala
Vidi sve sponzore
Kontakt
Sve informacije možete dobiti u Press centru Vukovar Film Festivala, od 28.kolovoza do 1.rujna (od 09h do 18h) u Hotelu Lav, Strossmayerova 18, 32000 Vukovar.

Telefon: +385 (0)32 443 114 Telefon: +385 (0)32 443 105 Telefon: +385 (0)32 443 118 Telefon: +385 (0)32 443 106 Faks: +385 (0)32 450 057 E-mail: press@vukovarfilmfestival.com
Online kontakt
Prijašnji festivali 1. Vukovar Film Festival 2. Vukovar Film Festival 3. Vukovar Film Festival 4. Vukovar Film Festival 5. Vukovar Film Festival 6. Vukovar Film Festival