Izdvojene novosti
Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Laureat Karlovyih Vari Notebook i redatelj Janos Szaszo na 8. VFF-u Detaljnije PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! PROGRAM 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA OBJAVLJUJE SE u UTORAK, 12. kolovoza! Detaljnije POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! POZIV NA DUNAVSKU SCENARISTIČKU RADIONICU! Detaljnije REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA  REAKCIJA DISCOVERY FILMA NA SKUP ORGANIZATORA FILMSKIH FESTIVALA Detaljnije Psi, dobitnici canneske Palme,  na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Psi, dobitnici canneske Palme, na 8. VUKOVAR FILM FESTIVALU! Detaljnije

Održana zagrebačka pressica 7.Vukovar film festivala

20.08.2013. 14:29:45
Održana zagrebačka pressica 7.Vukovar film festivala

Rekordnih 7 lokacija sa čak 87 naslova za 7.Vukovar film festival (28.kolovoza - 1.rujna 2013.)!

Pobjednik Berlina i novi Danis Tanović u natjecateljskom programu!

U popratnom programu Svijet novi film Woodya Allena!

 

7. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja prikazivat će čak 87 filmova u 11 programa na rekordnih 7 lokacija! Uz tri natjecateljske kategorije te stalne popratne kategorije Svijet, Planet partner, Matineje i Europo otvori se- dugi, uveli smo kategorije Europo otvori se-kratkiše, Skandinavski fokus, Najbolje od Vukovara te ove godine i Retrospektivu Mikija Manojlovića koji je ujedno član žirija.

„Dvije glavne večernje lokacije ove su godine Terasa agencije za vodne putove te prekrasni Perivoj dvorca Eltz, lokacije gdje će posjetioci moći gledati ponajbolje od recentne podunavske te svjetske kinematografije. Nova je lokacija i kino Ilok smješteno na Ladanjskom imanju Principovac gdje ćemo prikazivati najbolje od natjecateljskog programa! Kao konstante festivala tu su i uvriježene lokacije Ružičkina kuća, Kino Borovo te kino Otok a nakon festivala filmove ćemo prikazati i diljem hrvatskih CineStara“ , riječi su organizatora festivala.

 

U glavnom natjecateljskom programu dugačkih filmova premijerno u Hrvtaskoj prikazat će se:berlinski pobjednik, rumunjska drama POZA DJETETA (POZITIA COPILULUI) Calina Petera Netzera o ženi koja vuče društvene veze ne bi li spasila svog „ogrezlog“ sina;

višestruko nagrađivana tragikomedija u režiji Jana Ole Gerstera AJME MENI (OH BOY) o studentu koji teško nalazi volju za životom sa čak šest osvojenih German film awardsa!

te novi film oskarovca Danisa Tanovića, dobitnika Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca i scenarij na Berlin film festivalu EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, o potresnoj sudbini romske obitelji koja zbog nesređene zdravstvene birokracije prolazi kroz dramu života.

U kategoriji kratkih igranih filmova moći će se pogledati, između ostalih, rumunjski kratkiš Adriana Sitare, KUĆNI TULUM (CHEFU), o majci koja sina uhvati u pubertetskoj nepodopštini te  dva domaća naslova kratki film Saše Bana LJEPOTAN koji prati ljubavni odnos djevojke i mladića između kojih se nametne ljepota kao prepreka idiličnoj ljubavi te višetsruko nagrađivani fim Hane Jušić TERARIJ o mladenačkim frustracijama koja izbijaju na vidjelo jednog sparnog ljeta.

U kategoriji dokumentaraca iz natjecateljskog dijela prikazat će se pregršt zanimljivih naslova. Posebno se izdvajaju dva hrvatska dokumentarca, PUN KUFER Tomislava Jelinića o malenoj zajednici koja živi u eko-selu i gradeći kućice od blata i slame prkose 21.stoljeću, te U BRAKU SA ŠVICARCEM hvaljeni naslov Arsena Oremovića, dokumentarni film o žrtvama kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj.  Odličan doku MISLI IZ PODZEMNE ŽELJEZNICE (TRAINS OF THOUGHTS) Time Novotnyja otkriva kako je podzemna željeznica mnogo više od prijevoznog sredstva. Jer je ona doslovno rasadište različitih ljudskih priča, omiljeno mjesto za samoubojstva i seksualne nastranosti... Izuzetno je zanimljivo i ostvarenje RAZOTKRIVANJE (OUTING), najbolji film Gender Docufilm Festivala Rome 2012. o mladom arheologu Svenu koji tijekom puberteta spoznaje svoje pedofilske sklonosti i govori o svojoj odluci da se ne ponaša kao pedofil.

U vrućim vukovarskim noćima prava filmska poslastica stiže iz popratnog programa Svijet. Radi se o novom filmu simpatičnog neurotika Woody Allena, naslovu JASMINE FRENCH (BLUE JASMINE) sa oskarovkom Cate Blanchett u glavnoj ulozi.No mnoge će privući i novi film Stevena Soderbergha MOJ ŽIVOT S LIBERACEOM (BEHIND THE CANDELABRA) u kojoj kao nakinđurena pijanistička legenda, Michael Douglas ostvaruje ulogu života. 

Iz popratnog programa Planet partner Zemlja izdvajaju se dva naslova. Prvi je danski SLOBODNI UM (FREE THE MIND) u režiji Phie Amboao o viziji jednog čovjeka iz koje je izvedivo da je moguće promijeniti mozak koristeći se samo snagom misli. Drugi je francuski PLANET OCEAN nastao u suradnji suradnji sa jedinstvenom grupom istraživača, oceanografa i biologa o vezi između čovjeka i oceana te budućnosti ljudske vrste na zemlji.

Ove će se godine po drugi puta prikazivati i popratni program Europo otvori se, sa ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija.Uz duge igrane filmove od ove godine prikazujemo i kratkiše iz te popratne sekcije. U tim ćemo programima između ostalih prikazati: poljsku cijenjenu dramu HRABROST (WYMYK) o čovjeku koji je ovisan o adrenalinu no koji pokušava promijeniti svoj naprasiti život ali i osobiti danski film PAMETNJAKOVIĆ o jedanaestogodišnjaku koji se kroz seriju rituala nosi s gubitkom djeda.

Novi popratni program Skandinavski fokus ( filmovi sa prostora Skandinavije) donosi poslasticu, norveški film KON-TIKI, nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma.

 

Edukacijski program uz stalne Dunavsku scenarističku radionicu i Festivalsku radionicu, ove godine obogaćujemo sa Radionicom kreiranja vizualnog identiteta filmskog lika te Radionicom animiranog filma - STOP ANIMACIJA kao i Autorsko pravnom radionicom s temom Pravni aspekti filmske produkcije.

Na festivalu će se predstaviti i čuveni Međunarodni festival kratkog filma- Oberhausen kao i knjiga člana žirija Branka Šomena, Povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj.

 

Ovogodišnji žiri čine tv majstor svjetske dokumentarističke scene Đelo Hadžiselimović, Branko Šömen, slovenski scenarist, spisatelj i novinar, te doajen inozemne glumačke scene Predrag Miki Manojlović.

 

 „Već dulji niz godina Hrvatski Telekom doprinosi organizaciji relevantnih filmskih festivala u Hrvatskoj, a uspješno partnerstvo HT i Vukovar film festivala traje od samog početka, već sedam godina za redom. Osim financijske potpore, HT u službu kulture i filma stavlja i vrhunsku tehnologiju kako bi pridonio promociji festivala koje podupire, organizatorima osigurao sve telekomunikacijske usluge potrebne za dobru organizaciju, a svojim korisnicima ponudio ekskluzivne sadržaje gdje god se nalazili. Zadovoljstvo mi je najaviti kako će i ove godine svi ljubitelji filmske umjetnosti diljem Hrvatske koji nisu u mogućnosti doći na Vukovarski Festival, samo u MAXtv Videoteci odmah nakon projekcije filmova u Vukovaru  moći pogledati hitove poput: Otmica, Poza djeteta, Bijeg, Kon-Tiki: Sedmorica protiv Pacifika, Bijela pustolovina te film Ajme meni kojeg su organizator Festivala Discovery i HT ekskluzivno za korisnike MAXtv-a osigurali bez plaćanja naknade. Više o ekskluzivnoj ponudi saznajte na www.tportal.hr/showtime/filmofeel, „ izjavila je Maja Weber, direktorica  Odjela za odnose s javnošću u Hrvatskom Telekomu.

 

Zabavni program je nikad jači! KINO TV party zona festivala je beach bar Danube Gardens!

 

Za glazbeni dio pobrinuti će se veseli Vodnjanci Gustafi koji otvaraju prvu večer Vukovar film festivala 28.08., Let 3 nastavlja žariti i paliti u petka 30.08., dok je subota rezervirana za Pips, Chips & Videoclips.

 

 „Nikad veći, što programski što lokacijski a također i edukacijski, filmski festival u Vukovaru! Samo što nije otpočelo petodnevno druženje. Dođite i uživajte u filmskim danima, zgrabite svoj djelić sedme umjetnosti!“, pozivaju organizatori na 7. VFF.

 

Službena turistička stranica festivala je Danubium tours. www.danubiumtours.hr

 

Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Glavni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom.

Pokrovitelj nagrade za kratki i dokumentarni film je PBZ card American express.

Glavni medijski pokrovitelji su: HRT, Jutarnji list, -ekskluzivni pokrovitelj- T-portal, Soundset, Moj-Film.hr i Outdoor Akzent i KINO TV.

Regionalni pokrovitelji festivala su: Glas Slavonije, Slavonski radio, Vukovarske novine, Hrvatski radio Vukovar, Radio Dunav,Panorama Vukovar,Vinkovački list, Radio Vinkovci i B1 plakati.

Nagradna igra Filmofeel
Partneri festivala
Vidi sve sponzore
Kontakt
Sve informacije možete dobiti u Press centru Vukovar Film Festivala, od 28.kolovoza do 1.rujna (od 09h do 18h) u Hotelu Lav, Strossmayerova 18, 32000 Vukovar.

Telefon: +385 (0)32 443 114 Telefon: +385 (0)32 443 105 Telefon: +385 (0)32 443 118 Telefon: +385 (0)32 443 106 Faks: +385 (0)32 450 057 E-mail: press@vukovarfilmfestival.com
Online kontakt
Prijašnji festivali 1. Vukovar Film Festival 2. Vukovar Film Festival 3. Vukovar Film Festival 4. Vukovar Film Festival 5. Vukovar Film Festival 6. Vukovar Film Festival