28.08.2021.

15. Vukovar film festival - dan četvrti

Na 15. Vukovar film festivalu danas nas očekuje 'puna košara' sjajnih filmskih naslova, koji su obilježili lanjsku svjetsku produkciju, kao i sve važnije filmske festivale u Europi i šire. Između ostalog, na današnjem programu je inteligentna arthouse komedija 'Svadbeni govor', tinejdžerski horor 'Seansa' te romantična drama s holivudskim zvijezdama 'Zelena polja ljubavi'. Sve redom hrvatske premijere!

Inteligentna arthouse komedija, na taj način filmski kritičari najčešće opisuju francusku komediju „Svadbeni govor“ („Le Discours“) u kojoj se u glavnoj ulozi pojavljuje 37-godišnji Benjamin Lavernhe. Film je to koji je trebao imati premijeru prošle godine na filmskom festivalu u Cannesu, ali kako se on nije održao, a pandemija koronavirusa je i dalje trajala, tako se film u francuskim kinima počeo prikazivati 9. lipnja. Lavernhe u ovoj komediji glumi Adriena, 35-godišnjaka koji je prije nešto više od mjesec dana prekinuo s djevojkom. Adrien prolazi egzistencijalističku krizu; on je neurotični čudak slomljenog srca. Tijekom obiteljskog ručka zapadnu ga dvije nevolje. Prvo, nije izdržao a da bivšoj djevojci ne pošalje SMS poruku i sada nervozno čeka odgovor koji nikako da stigne. Drugo, budući šogor ga je zamolio da na njihovoj svadbi održi govor, a Adrienu su javni nastupi nešto čega se najviše boji.

„Seansa“ je redateljski debi Simona Barretta, do sada poznatog kao scenariste filmova kao što su „Gosti za odstrijel“ (You're Next) i „Fatalni gost“ (The Guest). Priča filma prati mladu djevojku Camille Meadows (Suki Waterhouse), novu studenticu ženske akademije Edelvine, prestižne škole za koju se vjeruje da je opsjednuta mrtvim studentom. Camille želi razotkriti tu misteriju zbog čega organizira seansu uz pomoć ostalih studentica. Kad jednu od tih djevojaka pronađu mrtvu, shvaćaju da su seansom potaknuli početak zastrašujućih događaja. Zanimljivo, nije bilo planirano da Suki Waterhouse glumi Camille, naoko mirnu i povučenu djevojku. Redatelj Simon Barrett isprva joj je dodijelio ulogu buntovnice, šefice grupe studentice, ali je nakon razgovora s njom shvatio da je ona idealna za ulogu Camille.

Moderna Irska. Farmeri Rosemary (Emily Blunt) i Anthony (Jamie Dornan) romantično se druže od djetinjstva. No, kad Anthonyjev otac Tony (Christopher Walken) odluči prodati svoju farmu Tonyjevu američkom rođaku Adamu (Jon Hamm) umjesto da je ostavi svom sinu, rastuća romansa mogla bi biti gotova prije nego što je uopće započela. Film je napisao i režirao John Patrick Shanley a temeljen je na Shanleyenoj kazališnoj predstavi "Outside Mullingar". Iako je radnja filma smještena u današnje vrijeme, čvrsto je ukorijenjena u gotovo mitskoj, staroj Irskoj. Shanley je rekao kako je snimio ovaj film jer mu je „omogućio da ode u Irsku, u prekrasnu prirodu, gledati to beskrajno divlje nebo, vidjeti sve te životinje, vjetar, kišu i sunce koje prolazi kroz kadar otprilike svakih 15 minuta. Snimanje u Irskoj bila je avantura, i to pozitivna.”

Program zadnjeg dana // 30.08.2019.

Organizatori festivala
  • Discovery
  • Grad Vukovar
  • Hrvatski dom Vukovar
Pokrovitelji
  • Grad Zagreb
  • Hrvatski audiovizualni centar
  • TZ Vukovar
Sponzori
  • Elatus
  • Alatir
  • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum