25.08.2021.

15. Vukovar film festival - dan drugi

Drugi dan VFF-a donosi ekskluzivnu premijeru novog filma Leona Caraxa 'Annette' koji je otvorio ovogodišnji Festival u Cannesu, najbolju europsku komediju 2020. godine 'Trijumf' te dokumentarac o jazz divi Billie Holiday koji je režirao James Erskine

Leos Carax jedan je od najznačajnijih francuskih filmaša današnjice te se osam godina čekalo na njegov novi film „Annette“, ujedno njegov prvi na engleskom jeziku. Koliko je značajan taj film, govori i činjenica da je ovogodišnji filmski festival u Cannesu otvoren upravo ovim filmom za koji je na kraju Carax dobio nagradu za najboljeg redatelja. Film „Annette“ je neobični mjuzikl, a ideju za taj film Caraxu su dali Ron i Russell Mael iz grupe Sparks. Oni su željeli snimiti album koji bi predstavili publici kao mjuzikl te nastupali u kazališnim dvoranama. Carax je preuzeo njihovu ideju i temeljem toga snimio film, ali je i zadržao njihovu glazbu u filmu. Driver u filmu „Annette“ glumi poznatog stand-up komičara Henryja McHenryja koji je u vezi sa slavnom opernom pjevačicom Ann Defrasnoux (Marion Cotillard). Njihova veza je tema tabloida, ali kada dobiju dijete, njihov se odnos mijenja. Ona pogiba pod nejasnim okolnostima te se otkriva da njihovo dijete ima nevjerojatne glasovne mogućnosti…

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Švedskoj se zbio neobičan događaj. Švedski glumac Jan Johnson odlučio je oformiti kazališnu trupu sastavljenu od zatvorenika iz švedskog zatvora te postaviti na kazališne daske predstavu „Čekajući Godota“ Samuela Becketta. Temeljem tog događaja francuski redatelj Emmanuel Courcol režirao je film „Trijumf“ u kojem Kad Merad glumi Etiennea, neuspješnog glumca koji stvara zatvorsku kazališnu trupu. Nakon niza uspješnih nastupa po zatvorima, dobivaju priliku postaviti predstavu „Čekajući Godota“ na sceni pariškog kazališta. Film „Trijumf“ osvojio je nagradu Europske filmske akademije (Europski Oscar) za najbolju komediju 2020. godine. Najzaslužniji za uspjeh ovog filma svakako je 57-godišnji glumac Kad Merad. Otkako je 2008. glumio u komediji „Dobrodošli u Ch’tis“ koja je te godine bila najgledaniji film u francuskim kinima, Merad je postao oličenje francuske komedije.

Billie“ je dokumentarac o jednoj od najpoznatijih pjevačica jazza Eleanor Gough McKay, poznatoj po umjetničkom imenu Billie Holiday, koja je živjela od 1915. do 1959. godine, a koji je režirao James Erskine. Godine 1971. novinarka Linda Lipnack Kuehl započela je pisanje biografije Billie Holiday. Tijekom osam godina snimila je više od 200 sati razgovoora sa nevjerojatnim likovima koji su bili dio njezinog kratkog, ali turbulentnog života. Knjiga nikada nije objavljena, snimke razgovora nikada nisu objavljene, sve do sada. Život legendarne jazz pjevačice opisuje se kroz intervjue s brojnim glazbenicima poput Tonyja Bennetta, Charlesa Mingusa, Sylvie Syms, Counta Basiea itd., te uz dosad nikada prikazane intervjue s Billie Holiday do kojih je došao autor filma. Film se pričom o ovoj slavnoj crnoj pjevačici jazza dotiče pitanja rasizma, socijalne nepravde i rodne ravnopravnosti. „Ono što mi je bilo posebno važno je osigurati da film nudi dovoljno materijala zbog kojeg će se gledatelji diviti Billie Holiday, njezinoj moći i njezinom geniju kao i da publika shvati putem pjesama koje je pjevala“, izjavio je autor filma James Erskine.

Program zadnjeg dana // 30.08.2019.

Organizatori festivala
  • Discovery
  • Grad Vukovar
  • Hrvatski dom Vukovar
Pokrovitelji
  • Grad Zagreb
  • Hrvatski audiovizualni centar
  • TZ Vukovar
Sponzori
  • Elatus
  • Alatir
  • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum