24.08.2021.

15. Vukovar film festival - dan prvi

15. izdanje Vukovar film festivala otvorit će ovogodišnji pobjednik Pule, obiteljska drama 'Plavi cvijet' redatelja Zrinka Ogreste, a na programu nas očekuje dox o kontroverznom piscu klasika Trumanu Capoteu, laureat s Karlovyh Vary 'Lara' te povijesna drama 'Muškarčine' iz službene konkurencije Cannesa sa sjajnim Gerardom Depardieuom

Prvi dan festivala u Vukovaru započinje projekcijom dokumentarnog filma „Truman Capote: Razotkrivanje“ (The Capote Tapes) posvećenog slavnom piscu Trumanu Capoteu koji se proslavio knjigama „Doručak kod Tiffanyja“ iz 1958. i „Hladnokrvno ubojstvo“ iz 1966. godine. Redatelj dokumentarca je Ebs Burnough koji je ovaj film bazirao na audiosnimkama na kojima se nalaze razgovori s Capoteovim prijateljima, a tema je nedovršena Capoteova knjiga pod nazivom „Answered Prayers“. Film se ne bavi samo time, već se radi o Capoteovoj biografiji, osobito analizom njegova pada, kao i neizbježnom temom njegove homoseksualnosti, i to u vrijeme kada se o tome nije smjelo javno govoriti.

Slijedi njemački film „Lara“ redatelja Jana-Olea Gersetra čiji je prethodni film „Ajme meni“ prikazan 2013. na filmskom festivalu u Vukovaru. Corinna Harfouch glumi Laru koja slavi 60. rođendan i te će večeri njezin sin Viktor održati najvažniji klavirski koncert u svojoj karijeri. Lara je bila ta koja je zacrtala i pokrenula njegovu glazbenu karijeru. Ipak, Viktor je tjednima bio nedostupan i ništa ne ukazuje na to da će Lara biti dobrodošla na njegov debitantski nastup. Bez daljnjeg odugovlačenja, ona kupuje sve preostale karte i dijeli ih svima koje susretne. Što se više Lara trudi da večer učini uspješnom, to više događaji izmiču kontroli. Corinna Harfouch je za ovu ulogu proglašena najboljom glumicom na festivalu u Karlovym Varyma, a sam film bio je nominiran za najbolji njemački film prošle godine.

Francuski film „Muškarčine“ (Des Hommes) jedan je od žrtava pandemije jer je trebao biti premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu koji se nije održao. Stoga se u francuskim kinima počeo prikazivati početkom lipnja ove godine. Solange (Catherine Frot) slavi 60. rođendan na koji dolazi njen brat Bernard (Gérard Depardieu), sklon alkoholu i ispadima. Ubrzo, vraćamo se desetljećima unatrag, kada su Bernard i grupa vojnika poslani u rat u Alžir, uz zemlju koja se borila za svoju nezavisnost. Priča je to o rasizmu u povijesti Francuske, o psihološkim traumama koje je rat ostavio na vojnike te kako rat i danas utječe na njihove živote.

15. izdanje Vukovar film festivala svečano će otvoriti novi film jednog od najuspješnijih hrvatskih redatelja, Zrinka Ogreste. Riječ je o obiteljskoj drami 'Plavi cvijet' koja je ove godine na Pulskom filmskom festivalu pobrala najvažnije nagrade. Osim što joj je dodijeljena Velika zlatna arena za najbolji film, Vanja Ćirić je osvojila Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu, Zrinko Ogresta za režiju, a proglašena je najboljim filmom i od strane ocjenjivačkog suda kritike. U toploj ljudskoj priči o tri generacije žena iz iste obitelji hvaljenu je ulogu, prvi put bake na filmu, ostvarila i Anja Šovagović-Despot, a film je nominiran i za međunarodnu filmsku nagradu 'East-West. Golden Arch'. 'Plavi cvijet' nastao je prema scenariju međunarodno afirmiranog autora Ivora Martinića, odnosno njegovoj drami za kazalište 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' koju su dosad, u Zagrebu i Beogradu, već igrale filmske dive Alma Prica i Mirjana Karanović.  

Program zadnjeg dana // 30.08.2019.

Organizatori festivala
  • Discovery
  • Grad Vukovar
  • Hrvatski dom Vukovar
Pokrovitelji
  • Grad Zagreb
  • Hrvatski audiovizualni centar
  • TZ Vukovar
Sponzori
  • Elatus
  • Alatir
  • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum