26.08.2021.

Kad Merad: 'Zbog uloge sam bio u zatvoru'

Glavni glumac francuskog filma ‘Trijumf’, dobitnika europskog Oscara koji se večeras prikazuje na Vukovar film festivalu, otkriva kako je nastajao film snimljen po istinitim događajima te zašto mu je boravak u zatvoru zbog uloge bilo neponovljivo iskustvo

Potkraj prošle godine na dodjeli nagrada Europske filmske akademije, poznatih i kao ‘europski Oscari’, u kategoriji Najbolje europske komedije pobijedio je francuski film ‘Trijumf’u kojem glavnu ulogu tumači francuski glumac alžirskog porijekla Kad Merad. Riječ je o filmu utemeljenom na istinitim događajima, čija je radnja smještena u osamdesete godine prošloga stoljeća, kada je švedski glumac Jan Johnson odlučio oformiti kazališnu trupu zatvorenika te postaviti predstavu ‘Čekajući Godota’ Samuela Becketta. U filmu ‘Trijumf’ Kad Merad glumi Etiennea, neuspješnog glumca koji stvara zatvorsku kazališnu trupu. Nakon niza uspješnih nastupa po zatvorima, dobivaju priliku postaviti predstavu ‘Čekajući Godota’ na sceni pariškog kazališta.

Najzaslužniji je za uspjeh ovog filma svakako je 57-godišnji glumac Kad Merad. Otkako je 2008. glumio u komediji ‘Dobrodošli u Ch’tis’ koja je te godine bila najgledaniji film u francuskim kinima, Merad je postao oličenje francuske komedije. Bez obzira na uspjehe koje postiže kao komičar, najveća mu je želja biti prepoznat kao dramski glumac. Ništa čudno jer Merad je studirao kazališnu glumu i nastupao kao komičar, ali nije očekivao da će mu komedije obilježiti karijeru.

"Sve je počelo, kako to obično biva, telefonskim pozivom redatelja Emmanuela Courcola koji mi je ponudio ulogu u ovom filmu. Prvo sam pročitao scenarij u kojem sam uživao. Već smo se indirektno poznavali otprije jer sam glumio u filmu kojem je on bio koscenarist. Scenarij me je odmah zaintrigirao, a kada sam saznao da je temeljen na istinitom događaju, shvatio sam da se radi o moćnoj priči. Smatrao sam da bi bilo zanimljivo i dirljivo biti dio priče u kojoj se susreću dva svijeta, kazališni i zatvorski. A kada sam pročitao kraj scenarija, shvatio sam da je riječ o jednom od nezaboravnih filmskih trenutaka. Kada sam prihvatio ponuđenu ulogu u filmu, ni sekunde nisam razmišljao trebam li to napraviti. Problem je bio u tome što mi je glumački raspored bio jako gust, ali zahvaljujem Emmanuelu što me je čekao koliko god je mogao kako bismo zajedno radili na ovom filmu. Snimanje je bilo fantastično", rekao je za intervju u Nacionalu francuski glumac.

Pročitajte više na: https://www.nacional.hr/kad-merad-zbog-uloge-sam-bio-u-zatvoru-i-to-je-neponovljivo-iskustvo/

 

Program zadnjeg dana // 30.08.2019.

Organizatori festivala
  • Discovery
  • Grad Vukovar
  • Hrvatski dom Vukovar
Pokrovitelji
  • Grad Zagreb
  • Hrvatski audiovizualni centar
  • TZ Vukovar
Sponzori
  • Elatus
  • Alatir
  • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum