23.08.2021.

15. VFF slavi film i povratak u kina

Vukovarski festival želi slaviti film pa je ovogodišnji naziv festivala 'Vukovar Film Festival - jedan svijet'. Nema ni nagrada jer su svi koji su uspjeli snimiti svoje filmove u vrijeme pandemije, automatski i pobjednici, a program festivala vrvi recentnim komedijama

Ovogodišnji, 15. po redu, Vukovar Film Festival označit će povratak u kinodvorane nakon višemjesečne pandemije koronavirusa. Stoga vukovarski festival želi slaviti film te je ovogodišnji naziv festivala „Vukovar Film Festival - jedan svijet“. Stoga ove godine nećemo dodjeljivati nagrade jer smatramo da su svi oni koji su uspjeli snimiti svoje filmove u vrijeme pandemijskih uvjeta, automatski i pobjednici. Također, ove godine želimo vratiti publiku u kina i vratiti im osmijehe na lica i zato smo odlučili da europske komedije budu najzastupljenije na ovogodišnjem festivalu.

Francuska komedija „Trijumf“ osvojila je nagradu Europske filmske akademije za najbolju europsku komediju 2020. godine. Francuzi su i inače skloni komedijama, pa je „Doviđenja, idioti“ osvojio šest nagrada Cesar (francuska verzija Oscara), uključujući i onu za najbolji film 2020. godine. Još tri francuske komedije naći će se na programu ovogodišnjeg festivala, a to su „Sakrij svoje dijete“,Muha, moj kućni ljubimac“ i „Svadbeni govor“.

I Nijemci znaju biti duhoviti, što će se vidjeti u filmovima „Muškarac iz snova“ za koji je Maren Eggert osvojila nagrada za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Berlinu te „Zajedljivi susjed“, film koji se također ove godine natjecao na filmskom festivalu u Berlinu.

Skandinavci često imaju uvrnuti smisao za humor što će se vidjeti u crnoj komediji „Jahači pravde“ s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Poljska komedija na ovogodišnjem festivalu u Vukovaru je „Maser“ koji je prošle godine imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji gdje se natjecao za Zlatnog lava. U Veneciji je prošle godine premijeru imao i grčki film „Jabuke“ koji je nakon toga poharao brojne festivale.

Program zadnjeg dana // 30.08.2019.

Organizatori festivala
  • Discovery
  • Grad Vukovar
  • Hrvatski dom Vukovar
Pokrovitelji
  • Grad Zagreb
  • Hrvatski audiovizualni centar
  • TZ Vukovar
Sponzori
  • Elatus
  • Alatir
  • Borovo Startas

Web stranica www.vukovarfilmfestival.com radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »