02.07.2019.

Ukrcajte se na Vukovar Waterbus. Dokumentarce odabrao Đelo Hadžiselimović!

Na najatraktivnijoj festivalskoj lokaciji najveći dometi recentne svjetske dokumentaristike, priče o našim idolima i legendama koje su ostavile povijesni trag. Moda, nogomet, glazba - za svakog ponešto!

Otkad je na filmskom festivalu u Vukovaru uvedena kategorija 'DokuTV - odabrao Đelo Hadžiselimović', ista se vrlo brzo pretvorila u pravu senzaciju za koju se iz godine u godinu traži ulaznica više. Kako i ne bi, kada se projekcije održavaju na apsolutno najatraktivnijoj lokaciji cijelog festivala - onoj na Magenta 1 Vukovar Waterbusu. Osim filmova, posjetitelji za cijenu ulaznice dobiju kokice, piće te uživaju u panoramskoj vožnji Dunavom tijekom trajanja projekcije. Više od toga zaista se teško može poželjeti.

 

Ove godine organizatori festivala te neumorni Đelo Hadžiselimović potrudili su se da navedenu kategoriju popune pravim filmskim poslasticama. U četiri dana trajanja festivala publiku očekuju četiri vrhunska filmska ostvarenja dokumentarne produkcije od kojih je nedvojbeno najveći 'Maradona' redatelja Asifa Kapadije. Redatelj hvaljenih i nagrađivanih dokumentaraca 'Senna' i 'Amy' snimio je novi uradak koji će oduševiti publiku diljem svijeta o jednom od najvećih, najboljih, ali i najkontroverznijih nogometaša svih vremena.

 

Osim sporta, gledatelji će moći pogledati i dokumentarac iz svijeta mode - 'Jean Paul Gaultier: Freak and Chic' redatelja Yanna L'Henoreta koji se dosad bavio dokumentarcima iz svijeta politike i sporta. Jean Paul Gaultier jedan je od najpoznatijih modnih dizajnera, a u ovom dokumentarcu pratimo šestomjesečne pripreme koje su bile potrebne za postavljanje njegove revije 'Freak and Chic' u Parizu. Kombinirajući modu s filmom, plesom, kazalištem i spektaklom bez granica, revija koju je Gaultier postavio predstavlja 40-godišnju retrospektivu karijere ovog slavnog dizajnera.

Iz svijeta glazbe očekuju nas čak dva dokumentarca. Jedan je o slavnoj opernoj pjevačici 'Maria by Callas' redatelja Toma Volfa. Ovo je ujedno i prvi film koji u cijelosti priča životnu priču legendarne grčko-američke operne pjevačice, i to njezinim vlastitim riječima. Ispričan kroz njezine nastupe, televizijske intervjue, kućne filmove, obiteljske fotografije, privatna pisma i nikad objavljene memoare, ovaj film otkriva esenciju ove nevjerojatne žene koja se iz skromnih početaka u New Yorku uzdignula do statusa glamurozne međunarodne zvijezde.

 

A kada su zvijezde opere u pitanju, vjerojatno najsjajnija je ona talijanska - Luciano Pavarotti. Dokumentarac u režiji dobitnika Oscara Rona Howarda ('Genijalni um') koji nam se već prije nekoliko godina predstavio fantastičnim dokumentarnim filmom 'Beatles: Eight Days a Week' također je uvršten u program ovogodišnjeg festivala, a podiže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Luciano Pavarotti svoj je cijeli život dao glazbi, a svoj glas svijetu. Ovo istinsko kinematografsko iskustvo prepuno je njegovih povijesnih izvedbi i intimnih intervjua, uključujući nikad prije viđene snimke.

 

Sve projekcije na Magenta 1 Vukovar Waterbusu su na rasporedu od 21:30 svakog dana trajanja festivala.

Organizatori festivala
 • Discovery
 • Grad Vukovar
 • Hrvatski dom Vukovar
Srebrni sponzor
 • Pevec
Pokrovitelji
 • Grad Zagreb
 • Hrvatski audiovizualni centar
 • Vukovarsko-srijemska županija
 • TZ Vukovar
 • Bobi
 • Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske zajednice
Sponzori
 • Elatus
 • Iločki podrumi
 • Alatir
 • Vukovarsko pivo
 • PBZ

Web stranica www.vukovarfilmfestival.com radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »