Close

Žiri

Kao i svih prethodnih godina i na 12. Vukovar Film Festivalu imamo dva žirija - jedan za kratke i dugometražne igrane filmove, a drugi za dokumentarne uratke.

Ove godine, kao i svih prethodnih, predsjedaju dva žirija.

U žiriju za kratke i dugometražne igrane filmove nalaze se istaknuta hrvatska glumica Nela Kocsis, hrvatski producent Nebojša Taraba i novinar i kolumnist te urednik Slobodne Dalmacije Zlatko Gall.

Žiri za dokumentarni film sačinjavaju njemački redatelj i novinar Benjamin Best, glavni urednik emisije TV Kalendar na HRT-u Leon Rizmaul te filmski kritičar i voditelj programa kinoeteke Vlado Ercegović.

ŽIRI ZA KRATKOMETRAŽNI IGRANI I DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Nela Kocsis hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica iz Osijeka. Diplomirala je glumu 1997. godine na Akademiji dramskih umjetnosti (Zagreb), dislocirani studij glume u Osijeku. Dvadeset godina bila je članica dramskog ansambla HNK u Osijeku, a posljednjih deset nalazi se u statusu prvakinje drame. Deset godina surađivala je s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu – jedinim profesionalnim kazalištem izvan Republike Hrvatske. Uz to, šest je godina surađivala s Glumačkom družinom „Histrioni“ Zagreb. Od 2011. godine članica je dramskog ansambla Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ – Zagreb. Do danas je odigrala preko 80 kazališnih premijera i utjelovila preko 100 dramskih uloga. Također je glumila i u nekoliko dramskih serija i tele-novela. Najznačajniju filmsku ulogu ostvarila je u filmu „Zagreb Cappuccino“ redateljice Vanje Sviličić. Višestruka je dobitnica uglednih glumačkih nagrada, poput „Najhistrionke“ 2007. godine. Tri puta je osvojila nagradu „Fabijan Šovagović“ u kategoriji najbolje ženske uloge na Festivalu glumca (2008., 2014. i 2016. godine). Osvojila je i nagradu „Gumbek“ na Gumbekovim danima za predstavu na kajkavskom dijalektu (2011. godine). Dva puta nagrađena je nagradom „Veljko Maričić“ na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci u kategoriji najbolje ženske uloge (2014. i 2016. godine). Čak pet puta nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje ženske uloge, a 2016. godine nagradu je i osvojila za portret Laure Lenbach u predstavi „U agoniji“. Dobitnica je Grand Prixa Međunarodnog komornog teatra „Zlatni lav“ – Umag, za ulogu Marthe u predstavi „Virginija Woolf“ (iz 2016. godine).

Nebojša Taraba rođen je 1969. godine u Vitezu, BiH. Srednju školu i fakultet (FPZ)  pohađa u Zagrebu, a od početka 1992. profesionalno se aktivira u hrvatskom medijskom prostoru. Isprva u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije kao novinar, a potom i reporter u Novom listu, Feral Tribune-u (član osnivačke redakcije), Globusu i mnogim drugima. Tijekom novinarske karijere obavljao je dužnosti glavnog urednika hrvatskog izdanja Playboya i zamjenika glavnog urednika Globusa. Početkom 2002. godine prelazi u Sanoma Magazines gdje radi na pozicijama direktora marketinga i urednika novih izdanja. U ožujku 2004. godine, zajedno s poslovnim partnerom Miodragom Silom osniva produkcijsku kuću Drugi plan, koja je proizvela brojne originalne non-scripted i scripted formate za sve tri nacionalne televizijske kuće: „Dvornikovi“, „Policijska patrola Split“, „Kod Ane“, „Ostati živ“, „Seoska gozba“, „Najduži dan“ i brojne druge. Drugi plan su pioniri high-end televizijske dramske produkcije u Hrvatskoj i do sad su proizveli dramske serije „Operacija Kajman“, „Mamutica“, „Instruktor“, „Loza“, a kao izvršni producent radili su na drugoj sezoni dramske serije „Počivali u miru“. Njihova zadnja serija „Novine“, koju su proizveli za HRT, od travnja ove godine je na Netflixu dostupa gledateljima u 190 zemalja svijeta, a Netflix je unaprijed otkupio i drugu sezonu serije koja je upravo u post-produkciji.

Zlatko Gall rođen je 1. prosinca 1954. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju. Dugogodišnji je novinar i urednik Slobodne Dalmacije, a također piše članke iz područja glazbe, kulture, politike i umjetnosti za brojne druge novine i magazine kao što su Feral Tribune, Danas, Start, Studio, Polet, Svijet, Džuboks i mnogi drugi, kao i za televiziju. Dobitnik je nagrade „Zlatno pero“ iz 1991. godine, a koju dijeli Hrvatsko novinarsko društvo, zatim nagrade novinara godine koju dijeli Slobodna Dalmacija (2013. godine) te nagrade Crni mačak za novinarstvo u rock kategoriji (1998. godine). Napisao je brojne tekstove za umjetničke monografije i naslovnice koji su pratili nova izdanja glazbenih albuma. Osnivač je i umjetnički direktor festivala Dalmatia World Music, a osvajač je i nekoliko nagrada Porin za uređivanje glazbenih izdanja Prst u more. Autor je Enciklopedije Rocka, Enciklopedijskog CD vodiča, Pojmovnika popularne glazbe, glazbenog leksikona, knjige eseja o popularnoj kulturi pod nazivom „Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob“, knjige eseja o glazbi i hrani pod nazivom „Majko kušaj moju pjesmu“, knjige i peterotomnog CD boxa o splitskoj glazbenoj sceni „Splitska dica – od zidića do vječnosti“, a napisao je i dvanaest knjiga iz područja gastronomije. Član je Hrvatskog novinarskog društva, međunarodnog društva književnika P.E.N., AICA-e – međunarodnog udruženja likovnih kritičara, Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih skladatelja.

ŽIRI ZA DOKUMENTARNI FILM

Benjamin Best rođen je 1976. godine u Berlinu. Studirao je pravo na berlinskom fakultetu Humboldt te je diplomirao sportsko novinarstvo na njemačkom fakultetu za sport u Kölnu. Bio je jedan od sudionika u projektu promocije novinara Westdeutscher Rundfunka za koji je redovno izvještavao kao freelance novinar, autor i fotoreporter. Od 2007. godine radi kao istraživački filmaš, novinar i pisac knjiga, a posebnu posvećenost pridaje projektu „Kladioničarka prevara u sportu“. Radi brojne izvještaje i filmove za ARD („The Story in the First“, „Sports Show“) i WDR („Sport Inside, the story“). Za svoj rad osvojio je nekoliko nagrada, uključujući i CNN-ovu nagradu 2011. za novinara godine. U jesen 2012. godine tri je tjedna pohađao program Journalism Fellowship u informativnom programu CNN-a u Atlanti, a za vrijeme američke predsjedničke kampanje pet tjedana proveo je u studiju ARD-a u Washingtonu. Godine 2013. Murmann Verlag objavio je Bestovu knjigu „Kupljeni nogomet – manipulacija igrom i izdaja obožavatelja“. Od 2014. godine vlasnik je producentske kompanije Benjamin Best Productions GmbH. U ljeto 2015. godine Best započinje predavati na Institutu za komunikaciju i istraživanje medija njemačkog sportskog sveučilišta u Kölnu.

Leon Rizmaul rođen je 1972. godine u Sisku. Zaposlen je u Dokumetarnom odjelu Hrvatske Radio Televizije. Svoju profesionalnu karijeru je, između ostalog, posvetio očuvanju i promociji arhivske filmske baštine. Glavni je urednik svakodnevne povijesno obrazovne emisije TV Kalendar. Kao scenarist, redatelj i izvršni producent doprinio je uspjehu mnogih festivalskih filmova. Režirao je popularne filmove „Druga strana Wellesa“ iz 2005. godine te „Goranov Wimbledon“ iz 2013. godine. Kao izvršni producent i scenarist osvojio je nekoliko priznanja za tri dokumentarna filma iz serijala „Probacije“. Jedan od njih, film „4.7“, osvojio je 2016. godine glavnu nagradu Veliki pečat na ZagrebDoxu kao jedini hrvatski pobjednik tog uglednog festivala. Leonova povezanost s gradom Vukovarom je snažna i osobna. Njegova naklonost gradu na Dunavu prikazana je u poznatom dokumentarcu „Vukovar moje mladosti“ iz 2012. godine. Leon je član Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Vlado Ercegović rođen je 4. siječnja 1958. godine u Trogiru, a trenutno živi u Splitu. U razdoblju od 1990. do 2002. godine piše video kritike u Slobodnoj Dalmaciji. Kasnije nastavlja pisati u „Nedjeljnoj“ te u specijaliziranim filmskim novinama kao što su Kinoteka, Hollywood, Hrvatski filmski ljetopis, Feral Music i dr. Početkom 90-ih glavni je urednik lokalne televizije CATV. S grupom istomišljenika tih godina pokreće VIST – splitski video izlog s perspektivom da postane filmski festival. Svih 5 njegovih izdanja bio je direktor VIST-a. Sredinom 90-ih na lokalnoj televiziji Jadran uređuje filmski program i specijaliziranu filmsku emisiju. Godine 2004. sa skupinom istomišljenika pokreće prvi hrvatski filmski portal, a 2004./05. izvršni je urednik „Splitskih novina“ gdje i dalje piše o filmu. Godine 2006. započeo je rad u kultnoj splitskoj ustanovi „Kinoteci Zlatna Vrata“ angažiran za vođenje filmskog programa što radi i danas. Na lokalnom radiju HRT Radio Split par godina uređivao je emisiju o filmu. Bio je član žirija Dubrovačkog filmskog festivala 2013. godine. Autor je knjige „205 koraka: 40 godina Kinoteke Zlatna Vrata“ (iz 2011. godine). Trenutno priprema knjigu o splitskom kino repertoaru u razdoblju između dva svjetska rata (1918. – 1941.). Upravo je završio pisanje i uređivanje knjige o 1968. godini pod naslovom „1968. – godina koja je promijenila svijet“.

Organizatori festivala
 • Discovery
 • Grad Vukovar
 • Hrvatski dom Vukovar
Srebrni sponzor
 • Pevec
Pokrovitelji
 • Grad Zagreb
 • Hrvatska turistička zajednica
 • Hrvatski audiovizualni centar
 • Vukovarsko-srijemska županija
 • Bobi
Sponzori
 • American Express
 • AutoWill
 • Elatus
 • Filmofeel
 • Iločki podrumi
 • Startas
 • Alatir
 • Vukovarsko pivo

Web stranica www.vukovarfilmfestival.com radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »