Izdvojene novosti
Broj 55 Kristijana Milića pobjednik je osmog Vukovar film festivala Broj 55 Kristijana Milića pobjednik je osmog Vukovar film festivala Detaljnije Na meniju za petak novi film braće Dardenne i nagrađivana Čuda s Monikom Bellucci Na meniju za petak novi film braće Dardenne i nagrađivana Čuda s Monikom Bellucci Detaljnije Četvrtak donosi laureate Karlovyh Vara i Sundancea Četvrtak donosi laureate Karlovyh Vara i Sundancea Detaljnije Zbog kiše večeras, 27. kolovoza, sve projekcije u Cinestaru Vukovar Zbog kiše večeras, 27. kolovoza, sve projekcije u Cinestaru Vukovar Detaljnije Woody Allen i vukovarska publike vole se javno Woody Allen i vukovarska publike vole se javno Detaljnije

Edukativni program

 

FESTIVALSKA RADIONICA "OD IDEJE DO REALIZACIJE"

Radionica "Od ideje do realizacije" namijenjena je mladim filmašima koJe zanima proces stvaranja filmske pnče. Ovogodišnje izdanje se nastavlja na proslogodišnji rad polaznika koji su za ovogodišnju
realizaci]u pripremili dva projekta; kratki igrani i dokumentarni film. Polaznici će zajedno s voditeljima snimiti jedan projekt i prikazati ga zadnju večer festivala. U petodnevnom radu polaznici će realizirati stvorenu ideju, upoznati se s tehničkim aspektima i produkcijom filma te će se okušati u snimanju, režiji i montaži filma.

Radionica 'Od ideje do realizacije' je besplatna za sve polaznike kojima je osiguran i smještaj s hranom tijekom njena polaženja. U radionici mogu sudjelovati svi mladi zainteresirani za film, a dogovorena je i suradnja s polaznicima Kino kluba Vukovar.

Voditelji radionice su studenti Akademije dramske umjetnosti Sveučilista u Zagrebu: Marko Dugonjić, student FTV režije i Mija Matasović, studentica produkcije. Članovi su i MMC Studio kreativnih ideja Gunja gdje svoje stvaralaštvo bilježe dugi niz godina.

25.-30. kolovoza, HRVATSKI DOM VUKOVAR

 

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA STOP ANIMACIJA

Radionica animiranog filma „Stop animacija" za najmlađe održava se drugi put na ovogodišnjem Vukovar film festivalu. Vodi je hrvatski redatelj Zvonimir Rumboldt.

Glavni je cilj radionice upoznati djecu ( dob 7-12) s osnovama stvaranja filma te filmskim elementima u globalu no i stjecanje praktičnog znanja potrebnog za kreiranje animiranog filma uz pomoć dostupnih sredstava poput digitalne kamere i osnovnog uređivačkog softwarea na kompjuteru. Radionica traje 6 dana u blokovima po 4 sata.

Maksimum polaznika jest 20. Radionica je besplatna za sve polaznike.

25.-30. kolovoza, RUŽIČKINA KUĆA

 

DUNAVSKA SCENARISTIČKA RADIONICA

Osmi Vukovar film festival već tradicionalno šesti put organizira Dunavsku scenarističu radionicu. Voditeljica radionice je hrvatska dramaturginja i scenaristica Irena Krčelić.

Program je namijenjen svima koji razvijaju scenarij za kratkometražni ili dugometražni film, a s kojim namjeravaju aplicirati na domaće i/ili međunarodne natječaje i sustave potpora za razvoj scenarija.

Svrha programa je omogućiti scenaristima neometan i fokusiran rad na tekstu u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, prema potrebi uz podršku moderatorice rezidencije, scenaristice Irene Krčelić, te kolega prisutnih na Vukovar film festivalu.

Od pristiglih prijava bit će odabrano petero sudionika - u nasto- janju da se formira grupa sa što različitijim senzibilitetima. Radionica je svim polaznicima besplatna. Vukovar film festival polaznicima pokriva još i smještaj s doručkom.

25.-30. kolovoza, RUŽIČKINA KUĆA


PROMOCIJA KNJIGE DANIELA RAFAELIĆA "KINEMATOGRAFIJA U NDH"

Hrvatska filmska povijest relativno je slabo pokrivena brojnim relevantnim izdanjima. Kinematografsko razdoblje 1941. - 1945. također je često zaobilaženo i preskakano. Po prvi put, na jednom mjestu, knjiga povjesničara filma Daniela Rafaelića donosi stručnu, opsežnu i razumljivu povijest kinematografije Nezavisne Države Hrvatske.

Detaljnom analizom svih filmova i filmskih žurnala proizvedenih u NDH kao i sintezom nekoliko tisuća pronađenih i obrađenih arhivskih dokumenata iz Zagreba, Beograda, Berlina i Rima autor knjige portretira kinematografiju satelitske države čiji se propa- gandni uzusi doslovno preklapaju s onima nacističke Njemačke.

Ipak, brojni kinematografski disidenti pružali su otpor vladajućem represivnom aparatu te se i o njima prvi put govori. Do sad neviđeni rukopisi, fotografije i filmski plakati biti će prvi put publicirani. Brojni rariteti koji se čuvaju u svjetskim filmskim arhivima prvi će put u knjizi „Kinematografija u NDH" ugledati svjetlo dana. Zasebni dio knjige čine vrijedni intervjui s nekima od najvažnijih aktera filmskih djelatnosti toga vremena, koje je autor knjige uspio napraviti prije njihove smrti.

Knjiga pisana u formi znanstvenog rada, na pristupačan način ocrtava kinematografsku, ekonomsku, socijalnu i opće kulturalnu potku svih grana kinematografije, postavljajući prvi put prava znanstvena pitanja i nudeći ni ideološke ni političke, već isključivo znanstvene odgovore.

28. kolovoza, ČETVRTAK, 18.00, GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR


DAN NAGRADE LUX

Nagradu LUX utemeljenu 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u filmu. Ima 2 cilja: usmjeravanje pažnje na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te potporu širenja koprodukcija unutar EU. Nagradom LUX žele se premostiti jezične barijere te se finan- ciraju i prevođenja najboljih filmova. Tri filma s 8. VFF-a bila su među 10 konkurenata za ovogodišnju nagradu LUX: „Čuda”, „Križni put” i „Bijeli Bog”. Tom se nagradom štiti europski identitet i podupire kulturna raznolikost. Promocija nagrade LUX održava se u srijedu 27.08. u sklopu 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA.

27. kolovoza, TERASA AGENCIJE ZA VODNE PUTOVE

 Partneri festivala
Vidi sve sponzore
Kontakt
Sve informacije možete dobiti u Press centru Vukovar Film Festivala, od 25. do 30. kolovoza u Hotelu Lav, Strossmayerova 18, 32000 Vukovar.

Telefon: +385 (0)32 443 114 Telefon: +385 (0)32 443 105 Telefon: +385 (0)32 443 118 Telefon: +385 (0)32 443 106 Faks: +385 (0)32 450 057 E-mail: press@vukovarfilmfestival.com E-mail: marketing@vukovarfilmfestival.com
Online kontakt
Prijašnji festivali 1. Vukovar Film Festival 2. Vukovar Film Festival 3. Vukovar Film Festival 4. Vukovar Film Festival 5. Vukovar Film Festival 6. Vukovar Film Festival 7. Vukovar Film Festival