Close

Edukativni program

FILMSKE RADIONICE 11. VFF-a ZA PROFESIONALCE, MLADE I DJECU

DUNAVSKA SCENARISTIČKA RADIONICA

11. VUKOVAR FILM FESTIVAL održava tradicionalnu Dunavsku scenarističku radionicu od 21. do 26. kolovoza.

Svrha programa je omogućiti scenaristima intenzivan rad na tekstu u opuštenoj stvaralačkoj atmosferi, uz podršku moderatorice, scenaristice Sanje Kovačević te kolega prisutnih na Vukovar film festivalu. Otvoren je svima koji razvijaju scenarij za dugometražni igrani film.


Za sudjelovanje u radionici otvoren je natječaj na koji se prijavljuju svi zainteresirani.
Od pristiglih prijava bit će izabrano petero sudionika različitih senzibiliteta kako bi se postigla produktivna grupna dinamika. Radionica je besplatna, a Vukovar film festival polaznicima financijski osigurava i smještaj s doručkom.

RADIONICA STRIPA I ANIMIRANOG FILMA

Budući da su animirani film i strip vrlo srodni suvremeni mediji, VFF ove godine donosi spoj dviju radionica u jednoj, radionice stripa i animacije, namijenjene djeci od 7 do 12 godina, a sudjelovati može najviše 15 polaznika. Šestodnevnu radionicu vodit će stručnjaci za strip, film, fotografiju, montažu i animaciju - Davor Šunk i Zvonimir Rumboldt. Program se sastoji od uvodnih priprema prvi dan, drugi i treći dan izrađuju se likovni radovi na zadanu temu: crtanje storyboarda (tabla stripa), stvaranje likova, karakterizacija, pozadine te priprema za animaciju, dok su četvrti, peti i šesti dan rezervirani za interpolaciju likova i pozadine, animaciju te montažu. Tijekom radionice polaznici će pod budnim okom triju voditelja proći sve faze složenog procesa važnog za izradu animiranog filma na zadanu temu. Posljednji dan postavit će se izložba storyboarda (tabli stripa) polaznika te održati projekcija animiranog filma na festivalu.

RADIONICA OD IDEJE DO REALIZACIJE


Radionica je zamišljena za sve mlade od 15 do 19 godina, filmske entuzijaste sa ili bez iskustva koji žele snimiti svoj film. Deset izabranih polaznika proći će put od potpuno praznog papira do filmskog platna i publike. Između toga ovladat će filmskim jezikom, napisati scenarij, glumiti (ako film bude igrani), snimati, režirati i montirati. Voditelj je
priznati hrvatski filmski redatelj Ivan Salaj. Filmovi Oglas od šest riječi i Lako je reći, nastali na prošlogodišnjoj
VFF-radionici, ušli su u konkurenciju za nadolazeći 10. Four River Film Festival koji se održava u Karlovcu.

KOMPLEMENTARNE UMJETNIČKE RADIONICE I PERFORMANSI

RADIONICA ŽIVJETI UZ DUNAV

Interaktivna edukativna radionica Živjeti uz Dunav organizira se u sklopu Vukovar film festivala 2017., u suradnji s vukovarskom Gradskom knjižnicom i Muzejem vučedolske kulture, a namijenjena je djeci od 6 do 13 godina te prima najviše 12 polaznika na svakoj lokaciji. Voditeljica je Ina Bulić (Popović) iz Bačke Palanke, koja radi s glinom i izlaže na brojnim izložbama i manifestacijama, a ove godine otvara i Edukativni centar zemljane kulture i arhitekture u Iloku.
Radionica koja potiče likovno izražavanje i stvaralaštvo mladih koji žive uz rijeku Dunav traje dva dana.
22. i 23. kolovoza, 12:30-14 sati
GRADSKA KNJIŽNICA (na otvorenom) i MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE

IZLOŽBA KARIKATURA I ULIČNI PERFORMANS BRZOG
CRTANJA PORTRETA
Sa željom da u Vukovar donese malo vedrine, humora i životnog optimizma, Hrvatsko društvo karikaturista, na svoju inicijativu, a u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar i Grada Vukovara, pripremilo je u sklopu Vukovar film festivala izložbu koja će biti otvorena od 21. do 26. kolovoza. Na druženje s autorima karikatura pozvani ste u petak, 25. kolovoza u 19 sati, a u subotu, 26. kolovoza prošećite centrom grada gdje će autori brzopotezno portretirati građane.

Izložba, 21.-26. kolovoza, cijeli dan,
FOAJE HRVATSKOG DOMA VUKOVAR

Crtanje brzih portreta, 26. kolovoza, cijeli dan,
CENTAR GRADA/PJEŠAČKA ZONA

AFRIČKI BUBNJEVI NA ULICAMA VUKOVARA

Dašak egzotike i vrućih ritmova na 11. VFF unijet će osječki RitmOS koji će svirati na ulicama grada Vukovara u večernjim satima. Nastupe deseteročlanog bubnjarskog sastava organizira Hrvatski dom Vukovar. RitmOS svira na izvornim afričkim djembe-bubnjevima, a povremeno se koristi i dundun-bubnjevima te drugim udaraljkama. Sve su skladbe autorske, osim nekoliko tradicionalnih afričkih kompozicija. Kako zvuče, provjerite na

Kako zvuče RitmOS

23.-25. kolovoza, večernji sati,
CENTAR GRADA/PJEŠAČKA ZONA

PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA - LJEPOTA RAZLIČITOSTI

Turistička zajednica Grada Vukovara na 11.Vukovar Film Festivalu predstavlja kuhinje nacionalnih manjina:

UTO/TUE 22.08.2017

Vijeće srpske nacionalne manjine / Serbian national minority Council

SRI/WED 23.08.2017

Udruga Nijemaca i Austrijanaca grada Vukovara / Germans and Austrians Association of the City of Vukovar

ČET/THU 24.08.2017
Vijeće mađarske nacionalne manjine / Hungarian national minority Council

PET/FRI 25.08.2017
Vijeće rusinske nacionalne manjine / Rusyn national minority Council

SUB/SAT 26.08.2017
Vijeće ukrajinske nacionalne manjine / Ukrainian national minority Council

HOTEL LAV, 22.-26.8, 17.30 h

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „KVALITETNE TV-SERIJE:
MILENIJSKO DOBA EKRANA“ SANJE KOVAČEVIĆ

Moderator: Daniel Rafaelić


Je li film vrsta u izumiranju? U vremenu smo velikih medijskih i kulturnih promjena. O televiziji se govori kao o ‘novom filmu’, mediju dominantnom i u komercijalnom, ali i važnije, u umjetničkom smislu. Sanja Kovačević diplomirani je dramaturg i sociolog. Kao glavni scenarist radila je na dramskoj seriji Dobre namjere, a radila je i kao scenaristica na humorističkim serijama, te kao kreativna producentica. U svojoj knjizi Kvalitetne TV-serije: milenijsko doba ekrana opisuje kako u posljednjih četvrt stoljeća, od emitiranja Twin Peaksa, te posebice od kraja devedesetih, i početka emitiranja Sopranosa, televizija osvaja umjetničke i autorske slobode koje smo dosad smatrali inherentnima
samo filmu. Kvalitetne TV-serije nam predstavljaju pet suvremenih serija: Sopranose, Deadwood, Žicu, Momke s Madisona i Na putu prema dolje. Kvalitetne TV-serije Sanje Kovačević nam sugeriraju da postaje zanimljivije TV-serije gledati kroz ono ‘što imaju’, nego li kroz ono ‘što nemaju’. Ako smo mislili da o televiziji i serijama znamo sve, uz knjigu Kvalitetne TV-serije postaje nam jasno da smo bliže tomu da ne znamo ništa... Čak i ako vam nije do gledanja serija, u redu. No o njima sad možete i čitati, kvalitetnu TV-literaturu. (Dragan Jurak)
23. kolovoza, 18 sati, GRADSKA KNJIŽNICA VUKOVAR

Organizatori festivala
 • Discovery
 • Grad Vukovar
 • Hrvatski dom Vukovar
Srebrni sponzor
 • Pevec
Pokrovitelji
 • Grad Zagreb
 • Hrvatska turistička zajednica
 • Hrvatski audiovizualni centar
 • Ministarstvo kulture
 • Vukovarsko-srijemska županija
 • TZ Vukovar
Sponzori
 • American Express
 • AutoWill
 • Badel Pelinkovac
 • Borovo
 • Elatus
 • Filmofeel
 • Hrvatska banka za obnovu i razvitak
 • Iločki podrumi
 • Startas
 • Alatir
 • PPD
 • Bobi

Web stranica www.vukovarfilmfestival.com radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »