Close
03.07.2022.

Hrvatski kino hit zatvorio 16. vukovarski filmski festival

Na ceremoniji zatvaranja dodijeljeno čak pet nagrada! Najbolji filmovi ovogodišnjeg vukovarskog festivala dolaze iz Mađarske i Ukrajine!

Hrvatski kino hit zatvorio 16. vukovarski filmski festival

Mnoštvo poznatih okupilo se na svečanoj ceremoniji zatvaranja šesnaestog po redu filmskog festivala u Vukovaru. Ovogodišnji festival trajao je pet dana tijekom kojih je vukovarska publika mogla uživati u najnovijim ostvarenjima iz podunavskih zemalja, ali i ostatka svijeta. Osim filmova u konkurenciji na festivalu su se prikazali budući kino hitovi kao što su novi film Parka Chana Wooka “Dvostruka prijevara” koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu te švedska biografska sportska drama “Ja sam Zlatan”, priča o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća - Zlatanu Ibrahimoviću.

 

Kategorija “festivalski hitovi” koja se prikazivala na perivoju dvorca Eltz standardno je i ove godine bila najposjećenija kada je publika u pitanju. No, po gledanosti nisu zaostali niti filmovi prikazani u službenoj konkurenciji u tri kategorije - dugometražni igrani, kratkometražni igrani te dokumentarni film. Da su filmovi ove godine bili iznimno kvalitetni posvjedočio je i stručni žiri u kojem su se nalazili naši istaknuti glumac Marko Cindrić, popularni književnik Velimir Grgić te jedan, jedini, bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Oni su nagradili sveukupno čak pet filmova. Ukrajinski film “Vizija leptira” koji je svečano otvorio festival i čija je glavna glumica Rita Burkovska bila prisutna cijelo trajanje festivala osvojio je posebnu nagradu žirija, a isto je priznanje osvojio i dokumentarac “3 minute” u režiji mladog Ivana Maloče i Slavice Šnur. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma uvjerljivu pobjedu odnio je mađarski uradak “Branka”, redatelja Akosa Kovacsa o krađi novorođenčadi na početku rata 1991. godine. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački “Nemogući projekt” redatelja Jensa Meurera o velikom povratku analogne fotografije dok je najboljim filmom festivala proglašen još jedan mađarski film - “Neprilagođen”. To je djelo koje je, osim što se radi o redateljskom prvijencu mlade Hajni Kis, prije nekoliko tjedana u svojoj zemlji proglašen najboljim filmom godine.

Svečano zatvaranje šestnaestog vukovarskog filmskog festivala uveličala je i vukovarska premijera hrvatskog filma “Baci se na pod”. Premda se film već desetak dana prikazuje u službenoj kino distribuciji, on još nije imao priliku zaigrati pred vukovarskom publikom pa je ovom projekcijom to ujedno bilo i njegovo domaće premijerno prikazivanje. Zatvaranje festivala svojim dolaskom uveličali su Nina Violić, redateljica i glavna glumica filma “Baci se na pod”, skladatelj filma Filip Šovagović, direktor festivala Igor Rakonić, gradonačelnik Grada Vukovara, gospodin Ivan Penava, spomenuti dobitnici nagrada, glumica Rita Burkovska i redatelj Akos Kovacs te članovi žirija Velimir Grgić i Đelo Hadžiselimović.

Šesnaesto izdanje vukovarskog filmskog festivala jedno je od svakako najboljih koji su do sada organizirani zbog velike posjećenosti projekcija, raznovrsnosti programa, bogatih popratnih događaja, ali prvenstveno zbog kvalitetnih filmova s kojima će se publika u ostatku Hrvatske tek upoznati kada isti budu krenuli s regularnom kino distribucijom. Vukovar, odnosno vukovarska publika još jednom su dokazali da vole kvalitetne, festivalske filmove.

Organizatori festivala
 • Discovery
 • Grad Vukovar
 • Hrvatski dom Vukovar
 • Turistička zajednica grada Vukovara
Srebrni sponzor
 • Pevex
Pokrovitelji
 • Grad Zagreb
 • Hrvatska turistička zajednica
 • Hrvatski audiovizualni centar
 • TZ Vukovar
 • Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske zajednice
Sponzori
 • Elatus
 • Alatir
 • Bobi
 • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum