29.06.2022.

‘Važno je da se u Vukovaru prikaže moj film jer se isto događa u Mariupolju’

‘Vizija leptira’, film ukrajinskog redatelja Maksima Nakonečnog, prikazan je u Cannesu. Uloge u njemu odigrali su Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić koji su bili na premijeri u Cannesu s montažerom Ivorom Ivezićem, a regionalnu premijeru film će imati na festivalu u Vukovaru 29. lipnja

‘Važno je da se u Vukovaru prikaže moj film jer se isto događa u Mariupolju’

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, filmski festivali diljem svijeta reagirali su tako što ne žele prikazivati ruske filmove koje je financirala država, dok s druge strane insistiraju na prikazivanju ukrajinskih filmova. Tako je postupio i najveći filmski festival na svijetu, onaj u Cannesu, koji je prošloga mjeseca prikazao u službenom programu nekoliko ukrajinskih filmova među kojima je najistaknutiji bio „Vizija leptira“ 32-godišnjeg redatelja Maksima Nakonečnog. Za hrvatsku kinematografiju to je bio iznimno važan događaj jer je manjinski koproducent filma hrvatska kompanija 4Film te je HAVC financijski potpomogao snimanje filma. U sklopu te suradnje uloge u filmu dobili su Darija Lorenci Flatz i Edvin Liverić, koji su prisustvovali premijeri filma u Cannesu s Ivorom Ivezićem, montažerom filma. Film će imati hrvatsku premijeru na festivalu u Vukovaru 29. lipnja, nakon čega će biti prikazan na filmskom festivalu u Puli.

U središtu priče filma „Vizija leptira“ je 29-godišnja Lilja (Rita Burkovska), ukrajinska vojnikinja koja je razmjenom zarobljenika izašla iz zatvora u kojem su je držali ruski separatisti. Povratak u svakodnevni život za nju je traumatičan, naročito kada shvati da je zatrudnjela nakon što su je u zatvoru silovali. Iako priča izgleda kao da se odvija u ovom trenutku, film je snimljen prije početka vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Upravo zato je film pridobio pažnju svjetskih medija.

Ta pažnja iskorištena je tijekom premijere u Cannesu tako što se ekipa filma pojavila na crvenom tepihu držeći transparent na kojem je pisalo “Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam razgovor o tom genocidu uvredljiv ili uznemirujući?“ pri čemu su se čuli zvuci sirene za uzbunu. Posljednjeg dana festivala razgovarali smo s Nakonečnim, u tom trenutku vrlo zadovoljnim zbog svjetske pažnje koju je dobio njegov film u Cannesu, ali i zbog prilike da medijima objasni situaciju u Ukrajini. Već na početku razgovora rekao je kako je jako važno da se njegov film prikaže u Vukovaru, jer, kaže, Mariupolj prolazi kroz ono kroz što je prolazio Vukovar.

Pročitajte više na

https://www.nacional.hr/maksim-nakonecni-vazno-je-da-se-u-vukovaru-prikaze-moj-film-jer-se-isto-dogada-u-mariupolju/

Organizatori festivala
 • Discovery
 • Grad Vukovar
 • Hrvatski dom Vukovar
 • Turistička zajednica grada Vukovara
Srebrni sponzor
 • Pevex
Pokrovitelji
 • Grad Zagreb
 • Hrvatska turistička zajednica
 • Hrvatski audiovizualni centar
 • TZ Vukovar
 • Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske zajednice
Sponzori
 • Elatus
 • Alatir
 • Bobi
 • Borovo Startas

MI KORISTIMO KOLAČIĆE

Kolačiće koristimo, kako bismo poboljšali naše usluge, upoznali vaše ponašanje prilikom korištenja i prikazali vam individualizirani sadržaj na našoj internetskoj stranici kao i u našim obavijestima (newsletterima). Ako kliknete na "x" ili ne napravite nikakve postavke, koristit ćemo samo kolačiće iz kategorija osnovni bitni i funkcionalni. U postavkama imate mogućnost prihvaćanja ili odbijanja kolačića pojedinačno u skladu sa svojim mišljenjem o istima, a možete i saznati više o njima. Također možete u bilo kojem trenutku opozvati svoj pristanak.

Prihvaćam sve kolačiće Pravila privatnosti
Impressum