Novosti

Dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda u konkurenciji

4. Vukovar film festival- festival podunavskih zemalja održava se od 25.- 29. kolovoza.

Uz dobitnika berlinskog Zlatnog medvjeda (film Med / Bal)  u službenoj podunavskoj konkurenciji prikazujemo i dobitnika berlinskog Srebrnog medvjeda, rumunjsko- švedski film Florina Şerbana, Ako mi se fućka, fućkam/ Eu Cand Vreau Sa Fluier, Fluier.

Film je to o mladiću Silviu kojeg za pet dana  čeka izlazak iz popravnog doma, no sve se kako to biva zakomplicira i taj mu izlazak nepovratno odgodi.

U službenoj konkurenciji naći će se i mađarski film Pál Adrienn, redateljice Ágnes Kocsis, netom prikazan na najvećoj smotri filma, onoj u Cannesu. Film o osamljenoj medicinskoj sestri koja obožava „mazati” kremaste kolače a u potrazi je za davno izgubljenim prijateljem iz djetinjstva daje jedno ispunjeno putovanje svojim vlastitim i sjećanjima onih koje susreće.

Od kratkih filmova iz konkurencije izdavajamo hrvatski film Saše Bana, Interijer, stan,noć o mladom paru u noćnoj svađi, u kojem glavne uloge tumače Bojan Navojec i Marija Škaričić. Sjajan film je dobio nekoliko domaćih nagrada uključujući Nagradu salona odbijenih na 18. Danima Hrvatskog Filma.

Dokumentarna konkurencija donosi njemačko-švicarsko-austrijski film David želi letjeti/ David wants to fly o mladiću ( redatelj David Sieveking) u potrazi za inspiracijom koji odluči uzeti savjet svog idola Davida Lyncha te počinje istraživati transcedentalnu meditaciju koja je pak puna kontroverzi.

Uz Davida,  ljubitelji dokumentaraca moći će pogledati i slovački film Hranica / Granica. Film o malom slovačkom selu koje je nakon drugog svjetskog rata podijeljeno između SSSR-a i Čehoslovačke. Selo je podijeljeno bodljikavom žicom- nemilosrdno razvučenom između kuća- a koja je pak podijelila groblje i zemlju, baš kao i brojne obitelji u vremenu od nekoliko dekada.

I ove godine dvije su glavne lokacije na kojima se prikazuju filmovi: dunavski šlep te Ružičkina kuća. Treća je lokacija kino u Borovu naselju gdje će se prikazivati matineje za djecu te reprize filmova sa šlepa.

Besplatan kamp na vukovarskoj adi otvoren je za sve filmofile i ove godine!
Sav info dostupan u Turističkoj zajednici grada Vukovara !!

TZ Grada Vukovara
J.J. Strossmayera 15
32 000 Vukovar
Tel/ Fax: 032/ 442 889
tz-vukovar@vu.t-com.hr


Medijski pokrovitelji su HRT, T-portal, Radio 101, Klik, Filmski.net te Jutarnji list.

Uskoro još novosti sa predstojećeg 4. Vukovar film festivala, festivala podunavskih zemalja!

// 28.07.2010