Novosti

Dva jaka Hrvata, genijalni Rumunj i nogometni Ken Loach na Dunavu

3. Vukovar film festival održat će se za dva tjedna na krajnjem istoku države. I ove godine iste podunavske kategorije, i ove godine dvije lokacije (šlep na Dunavu i Ružičkina kuća).         

Uz već najavljeni kratki film Dalibora Matanića Tulum, prikazujemo i pravu poslasticu, rumunjski kratkiš Megatron. Priča o dječaku  koji jede brzu hranu i čezne za ocem na prošlogodišnjem je Cannes film  festivalu osvojila Zlatnu palmu u svojoj kategoriji.

U „dugoj konkurenciji“ najavljujemo netom nagrađene „Hrvate“ na Pula film festivalu 2009. Radi se o naslovu Branka Schmidta, Metastaze, priči o postratnoj Hrvatskoj kojom caruje alkohol i ljubav prema nogometu, dobitniku 3 Zlatne arene (Velika Zlatna arena za najbolji film, najbolji glumac  – Rene Bitorajec te najbolja maska - Jasna Rosini-Crnobrnja).

Drugi domaći naslov je film Antonija Nuića, Kenjac, o obiteljskom zbližavanju vremenski smještenom u kolovoz 1995., i ratnu Oluju. Film je nagrađen za najbolji scenarij (Antonio Nuić), kameru (Mirko Pivčević) i glazbu
(Srđan Gulić Gul).

Od drugih dugih naslova iz Podunavlja, najavljujemo omnibus  prikazan na ovogodišnjem Cannesu, Priče iz zlatnog doba/ Amintiri din epoca  de aur, režiran od strane pet redatelja među kojima se posebno ističe ime Cristiana Mungiua. Bizarna je to i komična priča, naslonjena na doba komunističke Rumunjske kada  su carevale Dacie i sulude direktive, doba nalik epizodi iz Zone sumraka. Film je prikazan u službenoj selekciji Cannes film festivala a nagrađen je na  nacionalnom Transillvania film festivalu.

Popratni  program Svijet pak donosi pravu poslasticu za filmofile. Radi se o novom filmu  Kena Loacha, naslovu Tražeći Erica /Looking for Eric, u kojem naslovnom junaku, deziluzioniranom poštaru, u pomoć stiže ni manje ni više nego lik bivšeg  nogomoteša Erica Cantone.

Dokumentarni  program nudi naslov prikazan na Berlin film festivalu, Put u Aziju /Trip to  Asia, Thomasa Grubea, o gostovanju Berlinske filharmonije u azijskim velegradima. 126 vrsnih glazbenika, morat će pronaći put kojim će usmjeriti svoju individualnu vještinu i virtuoznost u misiji kreiranja jedinstvenog zvuka velikog orkestra.

Cijena ulaznica za sve projekcije na šlepu (dugi + kratki  igrani, Svijet) iznosi 10 kn. Sve projekcije u Ružičkinoj kući su besplatne. (Matineje - crtići, Retrospektiva suvremenog njemačkog filma te dokumentarni  blokovi).

besplatan kamp na „vukovarskoj adi“

Novost  je da od ove godine nudimo i besplatan kamp na „vukovarskoj adi“. Svi zainteresirani trebaju se javiti u Turističku zajednicu grada Vukovara gdje će dobiti daljnje upute.

            Turistička zajednica grada Vukovara
            Josipa  Jurja Strossmayera 15, Vukovar
            Tel/  fax: 032- 442 -889 

Dunavska scenaristiČka radionica

Ove godine organiziramo i Dunavsku scenarističku radionicu u  suradnji sa redateljem i scenaristom Ognjenom Sviličićem koji bira najbolje priče pristigle na natječaj. U suradnji sa Goethe institutom dovodimo predavača, njemačkog scenarista Yilmaza Arslana. 5 najboljih pisaca kratkog sinopsisa imaju besplatan smještaj u Vukovaru te pravo polaženja radionice.        

Pregršt nagrađivanih naslova, kupanje u Dunavu i maleni odmak od recesijske  stvarnosti...sve to nudi treće izdanje Vukovar film festivala...poručili su organizatori.

Organizatori Vukovar Film Festivala su tvrtka Discovery film i grad Vukovar.

// 11.08.2009