Novosti

4. Vukovar film festival donosi berlinskog pobjednika i Soderberghove filmove o Che Guevari

Još malo pa će osvanuti i novi Vukovar film festival. Četvrti po redu, održat će se od 25.-29. kolovoza na standardnim lokacijama, dunavskom šlepu te Ružičkinoj kući. Nova je lokacija kino Borovo gdje će se vrtiti reprize redovnog programa.

„Zadovoljstvo nam je priopćiti da opet imamo iznimno jak program. Tako ćemo u podunavskoj konkurenciji zavrtiti pobjednika Berlin film festivala 2010., njemačko-turski film Med / Bal, redatelja Semih Kaplanoğlua. Topla priča o ocu i sinu, o magičnoj šumi i medu koji se skida s krošnji najviših stabala, osvojila je berlinskog Zlatnog medvjeda a vjerujemo da će učiniti isto i sa vukovarskom publikom.“ , kažu iz organizacije festivala.

U službenoj podunavskoj konkurenciji prikazat će se i češki kandidat za Oscara, ratna drama Protektor, redatelja Mareka Najbrta,  smještena u Drugi svjetski rat, o radijskom voditelju koji čini sve ne bi li spasio život svoje supruge, priznate glumice, Židovke Hane.

Od dokumentarnih filmova, tu je njemački Djeca iz komune /Die Kinder Vom Friedrichshof,redateljice Juliane Großheim, o austrijskoj komuni iz 1970-ih pod vodstvom Otta Mühla, čiji je eksperiment „odgajanja djece“ završio totalitarnom stegom te zatvorskom kaznom. Film preispituje živote proizašle iz jedne utopije, kroz oči djece odrasle u takvm režmu.
 
U popratnom programu Svijet stiže prava poslastica za sve filmofile ali i „revolucionare“. Prikazat će se  filmovi oscarovca Stevena Soderbergha, Che 1 i Che 2. Radi se o dva filmska nastavka o kultnoj revolucionarnoj ikoni, Ernestu Che Guevari, čovjeku zanesenjaku koji je sudjelovao u čuvenoj kubanskoj revoluciji a koju je nastojao proširiti i na Južnu Ameriku. Danas je on godinama nakon tragične smrti nadrastao samog sebe te se je u pop kulturi nametnuo kao prava pravcata zvijezda u maniri jednog Jim Morrisona. Ulogu Che-a u filmovima je odigrao oscarovac Benicio Del Toro, za tu ulogu nagrađen na Cannes film fstivalu 2008.

„Glavni pokrovitelj festivala i ove je godine T-com Kulturist bez čije pomoći festivala ne bi bilo“, ističu oragnizatori festivala na Dunavu.

Medijski pokrovitelji su HRT, T-portal, Radio 101, Klik, Filmski.net te Jutarnji list.

Uskoro još novosti sa predstojećeg 4. Vukovar film festivala, festivala podunavskih zemalja!
 

// 12.07.2010